çıkmalı tümleç ne demek?

  1. Fiilin anlamını tamlayan ve çıkma durumunda bulunan dolaylı tümleç.
  2. Fiilin anlamını tamamlayan ve çıkma durumunda bulunan dolaylı tümleç: Türkmenler yayladan indiler; insanlar geçim sıkıntısından bunaldı; kuşlar yuvadan uçtu. Çocuklar sınavdan çıktılar vb.

çıkmalı tamlama

  1. Tamlayanı çıkma durumunda olan ve tamlananı üçüncü kişi iyelik eki alan tamlama: İnsanlardan bazıları. Öğrencilerden ikisi gibi.
  2. Tamlayanı çıkma durumunda olan ve tamlananı 3. kişi iyelik eki alan tamlama: insanlardan bazıları (insanların bazıları) , gelenlerden biri (gelenlerin biri) , memurlardan bir kısmı (memurların bir kısmı) , öğrencilerden ikisi (öğrencilerin ikisi) vb.

çıkmalı

  1. Çıkma durumunda olan.
  2. (en)[çıkma] going out, going up, rise, outbreak, occurrence, cantilever, annotation, egress, egression, emergence, expulsion, protrusion, pull out, withdrawal.

tümleç

  1. Tümleyen şey, mütemmim.
  2. Genellikle fiilin anlamını çeşitli yönlerden tamamlayan, herhangi bir isim durumunda bulunan, edat alan isim veya tamlama, meful, mütemmim.
  3. Genellikle eylemin anlamını çeşitli yönlerden tümleyen ve herhangi bir ad durumunda bulunan ya da ilgeç alan ad veya tamlama: Ali ev satın aldı; Sis bütün limanı sarmıştı; Küçük şeyleri dert edinen bir insan rahat edemez; Çocuklar eve geldi; Bu konuyu çeşitli yönlerden açıklayınız; Bu plağı sizin için çalıyorum vb.
  4. (en)Complement, object.
  5. (en)Complement.
  6. (en)Object.
  7. (fr)Complement

Türetilmiş Kelimeler (bis)

çıkmalı tamlamaçıkmalıçıkmalı ikilemeçıkmalı kirişçıkmaçıkma desteğiçıkma durumuçıkma durumu ekiçıkma grubutümleçtümleç birliğitümleçli bileşiktümlektümlemetümtüm adtüm adlartüm adları bultüm ağ
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın